dijous, de desembre 14, 2006

Les Cols d'Olot

En Txerra Cirbián ens fa un comentari molt personal (ho acaba de publicar al seu bloc) del seu pas pel restaurant Les Cols, d'Olot.
No és un lloc baratet: al contrari... El menú degustació puja a 58 euros per cap!

Les Cols. Mas les Cols. Carretera de la Canya, s/n. Olot. Telèfon: 972.26.92.09. Pàgina web: http://www.lescols.com. Horaris: cada dia, de 13.00 a 15.30 i de 20.30 a 22.30 hores, menys diumenges, festius, i dilluns i dimarts nits.

Fa uns dies, al principi de desembre, vam anar a dinar a Les Cols, el restaurant que la cuinera Fina Puigdevall té a Olot, amb una estrella Michelin.
El que segueix és el relat de l'àpat, amb les seves sensacions, virtuts i defectes.
Una noia vestida de negre, amb davantal ocre, ens va rebre i ens va conduir cap al jardí.
La noia ens va oferir un aperitiu. Vam pensar que potser seria un pèl car, però com la ocasió s'ho mereixia, vam acceptar. Ens va portar una copa de cava Raventós i Blanc i una tapeta, un quadrat de coca de tres per tres centímetres, amb uns trossets d'embotits artesans a sobre.
Vam veure passar la Fina i vam aprofitar per parlar uns minuts sobre els 16 anys que porta des de que va obrir el seu restaurant, i com ha vist recompensada la seva feina amb bones crítiques, com la de la guia vermella francesa, i els molts clients...
Uns moments més tard va aparèixer l'home de la Fina, un afable advocat reconvertit a maître.
Ens va acompanyar cap a la taula, al temps que ens ensenyava les diferents sales privades que tenen per a grups: ens va sobtar la decoració, el contrast entre les parets centenàries de la masia i el daurat de les cadires i les taules, el verd càlid de l'herba i el tacte fred del metall, ferro i llautó...
Un cop asseguts va començar el recital culinari.
El somelier ens va suggerir un vi Joncaria barrica DO Empordà - Costa Brava, i ens va deixar triar entre tres o quatre tipus de pa de llenya dels Hostalets d'en Bas i entre mitja dotzena d'olis que, amb una miqueta de sal, van quedar sobre la taula per fer gana mentre esperàvem el menú degustació:
1.Tapeta freda de vellut de bolets i ou.
2.Una altra tapeta freda de rovellons de Surroca, amb dent de lleó, herbes, pinyons, tortell d'Olot i un matís suau d'all i julivert.
3.Patates amb suc: un petit cub de patata, de dos per dos centímetres, amb una textura quasi gelatinosa i feta amb oli d'eucaliptus.
4.Moniato al caliu, escalivat amb carbó, oli de cendra, taronja i vainilla.
5.Fesols de Santa Pau, varietat tavella brisa, amb botifarra de perol esparracada.
6.Bacallà, pil-pil, panses, raïm i avellanes (encara que el menú deia nous).
7.Arrós de pagès amb calamars de llauna (!), escarlots, crestes de gall, bitxos i escarola.
8.Costelló de porc, col, cotnes, codonyat de pera i sagí.
9.Formatges catalans: vam tastar-ne tres o quatre amb el contrast de dos tipus de melmelades, una de albergínia i poma i una altra, de taronja i pastanaga.
10. Suc, sorbet, borratxo i tocinet de mandarina.
11. Flam, caramel, castanyes, caqui i cítrics.
12. Ratafia, piruleta dolça, rodones de xocolata i altres.
En aquest menú hi havia algunes coses sorprenents, poques, com ara el moniato o el cub de patata, tot i que ens hi sobrava el gust d'eucaliptus, però n'hi havia d'altres que eren més clàssiques com l'arròs o els fesols de Santa Pau, el bacallà o el costelló.
Amb tot, és un restaurant a tenir en compte, la reconversió de l'espai s'ho val. A més a més, els pavellons que han creat per dormir han rebut un premi FAD!
Vam prendre un cafetó, sense licors, i va arribar el compte... No cal dir la xifra: era alta... més o menys la prevista.
Ens va sobtar que s'indiqués a part el pa i l'oli: 5 euros per cap (més de 800 de les antigues pessetesquan una garrafa d'oli de cinc litres surt per menys de 30 euros!
I relativament car també el preu del vi, l'aigua i els cafès, tot i que en aquests temes cada restaurant fa el que vol: 23, 4 i 3 euros, respectivament.
Estic segur que si tot això s'hagués incorporat al preu global del menú degustació no ens hagués sobtat tant.