dilluns, de gener 29, 2007

Miralles, a Horta de Sant Joan

Hotel-Restaurant Miralles.
Avinguda de la Generalitat, 19.
Horta de Sant Joan. Terra Alta.
Telèfon: 977.43.55.55.
Fax 977.43.55.77.
Pàgina web: www.hotelmiralles.com
Correu electrònic: info@hotelmiralles.com

A Horta de Sant Joan hi va anar a parar Picasso per a recuperar la seva salut. Ho va aconseguir, i, a més a més, va trobar en el paisatge de la zona la inspiració del que seria un nou moviment artístic, el cubisme.

La meva recomanació parteix de la base que estem bé de salut, així podrem gaudir de la cuina d'aquest restaurant sense cercar cap més inspiració que no sigui la d'omplir els nostres sentits amb els plats que ens serviran.
La història de l'actual hotel va lligada a la del seu propietari, en Salvador Miralles, un antic pastor del poble que li va trobar gust a l'ofici de restaurador després de pasar unes temporades treballant a la Costa Brava. Podreu trobar una mica més d'informació a la pàgina de l'hotel.

Anem pel tema del tiveri, que és el que ens interesa. Entre setmana hi ha un menú a 8,50 euros: quatre o cinc plats de primer i potser algun més de segon. Els plats són cassolans i les raccions, abundants, tenint en compte el preu. I per a mi, la relació qualitat/preu és molt bona. Com a mostra un botó: si demaneu carn de xai, hi posen costelles i mitjanes, tres talls, i d'acompanyament, patates fregides, que són naturals i no congelades.
La carta, que podeu consultar a la seva pàgina web amb els preus inclosos, surt per uns 30 euros per persona amb vi de la casa.


Només vull destacar un plat que no es pot menjar enlloc més: el crestó, l'especialitat de la casa. I què és el crestó?: "El crestó és l'exemplar mascle de cabra celtibèrica (blanca) castrat de petit, que es cria de manera natural a la muntanya durant dos anys, com a màxim, i després es porta a taula sent una carn exquisida que no té res a veure amb altres carns roges."

La cabra blanca es va extingir dels Ports de Tortosa-Beseit fa uns 50 anys, però en Salvador Miralles va recuperar l'espècie i ara disposa d'un ramat de 500 cabres al poble de Tivisa, que ofereix en el seu restaurant tal com es menjava a la zona.
En Pere Tàpies diu el següent d'aquest plat: "Te la serveixen amb un escabetx tradicional, les herbes corresponents i lliure de qualsevol fanfàrria, ja que és un plat senyorivol i no li calen més acompanyaments. "
El resultat és una carn molt tendre amb un escabetx molt suau, amb el julivert i l'orenga silvetres, que no es repeteix la resta del dia.

En definitiva, un lloc molt i molt recomenable.